Wat is VeChain (VET)?
VeChain (VET) is een project dat als belangrijkste doel heeft om blockchain oplossingen te bieden voor bedrijven over de hele wereld. De VeChain is een cryptocurrency en blockchain bedacht door een Chinese techneut gericht op één specifieke markt. Lees meer over VeChain en wat deze cryptocurrency zo populair maakt.
- Meer dan 50 coins
- Coin in, coin out. Geen gedoe
- CoinMart is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB)
Wat is VeChain (VET) en hoe werkt het?
Het project wordt aangedreven door VET, de oorspronkelijke coin van het gehele ecosysteem. Dan is er ook nog de VeThor Token (VTHO), een gastoken die gebruikt wordt voor transacties via de VeChainThor Blockchain blockchain.
Het project is ontwikkeld in 2015 en heeft sindsdien vele ontwikkelingen doorgemaakt. De focus ligt op zakelijke use cases. De decentralized applications (dApps) op het netwerk hebben niet de verplichting om cryptocurrency te bezitten om transacties uit te voeren, wat leidt tot betere gebruikerservaring.
Wat maakt VeChain (VET) uniek?
VeChain is uniek omdat het beschikt over een twee-tokensysteem om zijn activiteiten uit te voeren. Deze twee tokens zijn VeChain (VET) en VeThor Token (VTHO).
VET wordt gebruikt voor financiële transacties op de blockchain, evenals voor marktspeculatie. VTHO wordt daarentegen gebruikt als energietoken, of voor het “gas” binnen het netwerk. Deze token is vereist voor het uitvoeren van transacties op VeChain. VET-eigenaren hebben de mogelijkheid om VTHO te genereren en te gebruiken op de VeChainThor Blockchain blockchain.
Vanwege het feit dat VTHO gebruikt wordt voor de betaling van GAS, is het niet nodig om VET te betalen bij het schrijven van gegevens. Daarbij komt het voordeel dat de kosten om het netwerk te gebruiken gelijk blijven. VeChain, als netwerk, heeft hierdoor een goede efficiëntie en herleidbaarheid getoond.
Hoe werkt het VeChain netwerk?
VeChain maakt gebruik van het Proof-of-Authority (PoA) consensusmechanisme. De identiteit wordt gebruikt als inleg waarmee transacties worden goedgekeurd en blocks worden toegevoegd. Daarbij kunnen validators hun positie verkrijgen en behouden door middel van hun reputatie, wat een incentive biedt om het transactieproces goed te laten verlopen.
Validators zijn niet anoniem en het bekendmaken van je identiteit is derhalve een vereiste als een VET-eigenaar een validator wilt worden. PoA kost niet veel energie en heeft geen minimale hoeveelheid validators nodig om consensus te bereiken. Hierdoor kan het netwerk een hoge transactiesnelheid handhaven.
Deze informatie maakt het duidelijk dat VeChain gemaakt is met de bedoeling om de traditionele businessmodellen te verstoren. VeChain heeft een van de meest bekende use cases met betrekking tot de supply chain. Een deel van de industrie heeft nog nooit zulke grote verbeteringen en ontwikkelingen gezien.
Door het gebruik van transparante technologie, dat geen zwakke punten kent, kan de industrie veiliger en efficiënter opereren terwijl smart contracts en automatisering de kosten verlagen.
Wat is het maximale aanbod van VeChain (VET) dat kan worden gemaakt?
Bij het Proof-of-Authority (PoA) consensusmechanisme wordt consensus bereikt door middel van 101 Authority Masternodes. Elke node is ook gescreend om te bevestigen dat zij een verifieerbare identiteit en 25 miljoen VET hebben.
VET heeft een limiet van 86.712.634.466 (86,7 miljard) tokens. Nadat deze tokens geproduceerd zijn zullen er nooit meer tokens gemaakt worden. VTHO wordt gemaakt op basis van iemand zijn VET-eigendommen. Dit omdat VTHO nodig is om transacties uit te voeren.
Wie zijn de oprichters van de VeChain Blockchain?
Het project VeChain is bedacht door Sunny Lu, een IT-manager die eerder CIO bij Louis Vuitton China is geweest. Een andere mede-oprichter is Jay Zhang, hij is verantwoordelijk voor het aansturen van de globale zakelijke structuur van VeChain. Ook is hij verantwoordelijk voor het bestuur en de financiële aspecten. Zhang werkte in het verleden voor Deloitte en PriceWaterhouseCoopers. Hij heeft zich toentertijd gespecialiseerd op het gebied van finance & risk management.
Het project is begonnen in 2015, hierdoor is het een van de oudere smart contractplatformen. VeChain begon daarentegen pas met de transitie naar een publieke blockchain in 2017 met hun ERC-20 token, VEN. In 2018 heeft VeChain hun eigen mainnet gelanceerd met de VET token.